Hvordan gør du din bolig mindre fugtig?

Du kan gøre mange ting for at nedsætte fugt i dit hjem.

Du kan gøre mange ting for at nedsætte fugt i dit hjem.

  • Luk døren til badeværelset, når du er i bad, og hav ventilatoren kørende. Undlad at lade døren stå åben, når du er færdig på badeværelset, men luk den, så fugtig luft bliver på badeværelset. Har du ikke udsugning i badeværelset, bør du få det etableret. Ellers luft meget grundigt ud med gennemtræk, når du har badet.
  • Brug emhætten, når du laver mad, og luft også gerne ud. Start emhætten 5 minutter før, der er egentlig behov. Den skal have tid til at etablere undertryk.
  • Stop ikke udluftningsventiler i vinduer og ydervægge til og lad dem stå åbne hele tiden.
  • Temperaturen bør i de fleste hjem ligge på 20-22 grader, og den bør være minimum 18 grader. Der bør højst være 5 graders forskel på temperaturen i de forskellige rum. Jo varmere luften er, og jo koldere overfladerne er, desto større sandsynlighed er der for, at der dannes kondens på de kolde overflader og dermed større risiko for skimmelvækst.
  • For at få fugten væk i din bolig er det i langt de fleste tilfælde tilstrækkeligt at lufte ud minimum 3 gange dagligt, morgen, eftermiddag og aften. Gør det til en vane at lufte ud fx, når du børster tænder.

Hvad bør fugtighedsprocenten være?

Den relative luftfugtighed indendørs varierer meget over året. Men den bør ligge på mellem 30 og 60 %.

Det er dog ikke unormalt, at den kommer helt ned på 20 % om vinteren, og over 60 % om sommeren. 

Tør kondens på vinduerne af

Hvis der dannes kondens på vinduerne, skal det tørres af. Kondens opstår, når varm fugtig luft rammer den kolde overflade på vinduesglasset.

Når luften køles ned - ved kontakten med den kolde rude - kan den varme og fugtige luft ikke længere holde på vandpartiklerne og dermed begynder vandet at udskille sig, og så opstår der kondens, hvor skimmelsvamp kan gro.

Vi kender det fra soveværelset af, hvor der - typisk om morgenen når du står op - vil være kondens i bunden af vinduesglasset.

Selv på moderne energiruder kan der komme kondens, hvis luftfugtigheden i rummet bliver for høj. Det koldeste sted i vinduet er typisk ved rammen i bunden af vinduet, så det er her, fugten vil kondensere allerførst.

 Luft ud på badeværelset

Når du bader, skal du lukke døren til resten af huset og tænde for udsugningen. Har du ikke en ventilator, kan det være en god idé at etablere en fugtstyret ventilator som trækker fugten ud, når den er der.

Sørg for at ventilatoren trækker fugten hele vejen ud til det fri, og ikke op i loftsrummet. Efter badet er det bedst at bruge en svaber til at få vandet væk fra vægge og gulv og ned i afløbet.

På den måde kan du få fugten helt væk fra rummet og samtidig undgår du spor efter kalk.

Hvis du tørrer brusekabinen af med et håndklæde el.lign., bør det hænges til tørre udenfor.

Ved at fjerne vandet bliver mængden af fugt i luften mindre, og samtidig begrænser du problemer med kalk. Det er altid en god idé at lufte kortvarigt ud efter badet, 5-10 minutter med lukket dør.

Har du ikke en ventilator i badeværelset, så skal du huske at lufte ud.

 Tør dit tøj udenfor eller i tørretumbler

Tøj, der hænger til tørre indenfor, afgiver fugt til indeluften. Derfor er det en rigtig god idé at hænge tøj til tørre udenfor. Du kan også tørre tøjet i en tørretumbler.

Hvis du er nødt til at tørre tøj indenfor, så sørg for at have en fugtstyret udsugning, der går i gang, når luftfugtigheden bliver for høj, eller hav en affugter kørende. Om sommeren kan problemet også afhjælpes ved at åbne vinduet, men om vinteren vil overfladerne i rummet blive kolde, hvilket kan give kondens og dermed grobund for skimmelsvamp.

Undlad så vidt muligt at tørre tøj indenfor, og selvom det er minusgrader udenfor så kan tøjet stadig tørre. Det tager bare lidt længere tid.

 Hold afstand mellem møbler og kolde ydervægge

Er ydervæggene i din bolig kolde på grund af for lidt eller manglende isolering, bør du sørge for at holde ca. 10 cm's afstand mellem dine møbler og ydervæggene. På den måde kan den varme luft inde i huset cirkulere. Dermed mindskes sandsynligheden for, at fugt kondenserer på de kolde vægge, og at skimmelsvamp trives på væggen bag møblerne.

 Sørg for jævn fordeling af varme i boligen

Hvis der er varme på i boligen, og varmen er jævnt fordelt i alle rum, er der mindre risiko for, at fugt fra varm luft kondenserer på kolde overflader og giver gode betingelser for skimmelsvamp.

Det er fx en dårlig idé at have et koldt soveværelse, da varm fugtig luft fra resten af huset kan trænge ind soveværelset, og fugten herfra kan kondensere på de kolde vægge. Hvis du gerne vil sove i et koldt soveværelse, så hav varme på om dagen, og sluk eller sænk temperaturen om aftenen.

 Hold udsugningskanaler rene

Udsugningskanalerne i din bolig skal holdes rene. Er de beskidte, kan der ikke komme så meget luft ind, som der er behov for. Gør det til en vane at støvsuge dem med jævne mellemrum, og vask dem af et par gange om året.

 

 

Én person udskiller ca. 3 liter vand pr. døgn gennem udåndingsluften.

2 personer afgiver således 6 liter vand til inde luften pr. døgn plus 1-2 liter fra madlavning, planter, tøjtørring m.m. - i alt

tilsættes inde luften fra 2 mennesker løbende 7-8 liter fugt i døgnet. Denne fugtmængde skal løbende fjernes igen, ellers vil man uvilkårligt få en fugtig lejlighed og et dårligt indeklima.