Hvordan gør du soveværelset mindre fugtigt ?

Du kan gøre mange ting for at nedsætte fugt i dit soveværelse.

Du kan gøre mange ting for at nedsætte fugt i dit soveværelse.

Det er fx en dårlig idé at have et koldt soveværelse, To sovende mennesker i et lukket soveværelser afgiver en hel del væske. Er soveværelset koldere end resten af lejligheden, kan fugten fra den varmere luft komme ind i soveværelset og sætte sig som kondens på de kolde overflader (ydervægge/vinduer). Dette er fordi den varme luft kan indeholde mere fugt end den kolde luft. Luften bliver yderligere nedkølet når den møder de kolde vægge/vinduer, derfor ser man ofte kondens på ruderne når man vågner om morgenen, og nogen gange på kolde ydervægge.

 Soveværelset bør ideelt set have en konstant temperatur på mindst 18 grader.

  • Sæt temperaturen til mindst 18 grader i soveværelset dag og nat.
  • Åbn døren til soveværelset om natten, så du ikke holder på fugten, hvor du opholder dig.
  • Stop ikke udluftningsventiler i vinduer og ydervægge til og lad dem stå åbne hele tiden.
  • Luft ud i 5-10 minutter 3 gange dagligt med gennemtræk i hele huset. Luft gerne ud både lige inden, du skal sove, men især om morgenen.
  • Tør ikke dit våde vasketøj i soveværelset. En tøjvask på et almindeligt stativ (4-6 kilo) afgiver normalt op imod 2½ liter vand. Har du mekanisk ventilation i badeværelset, kan du stille vasketøjet derind. Husk at lade ventilationen køre hele tiden, indtil tøjet er tørt - det kan lade sig gøre med en manuelt betjent ventilation.
  • Undgå at begrænse luftcirkulationen omkring vinduerne med eksempelvis store lukkede gardiner/persienner. Hvis du har tillukkede gardiner/persienner om aftenen, så åben dem lidt inden du går i seng, og helt om morgenen og i dagtimerne. På den måde kommer der frisk luft til vinduerne, hvor temperaturforskellene er størst. Hvis der i løbet af natten, er dannet kondens på indersiden af dine ruder, skal du tørre det væk med en tør klud, så du mindsker grobund for Meldug/skimmelsvamp
  • Udluft dit skab. Masse mængder af tøj er ideelle til at fastholde fugt, samt stoppe luftcirkulationen. Hold skabsdørene åbne, når du ikke hjemme. Det ser ikke altid pænt ud, men det hjælper imod skimmel og meldug. 

Er ”skaden” sket kan man med fordel opsætte en luftaffugter i soveværelse, og lade den køre indtil luftfugtigheden er bragt ned til et acceptabelt niveau (40-65%). Husk at åbne skabe og skuffer imens luftaffugteren køre. 

Én person udskiller ca. 3 liter vand pr. døgn gennem udåndingsluften.

2 personer afgiver således 6 liter vand til inde luften pr. døgn plus 1-2 liter fra madlavning, planter, tøjtørring m.m. - i alt